medicaldirect.hr

Koje su dobrobiti od korištenja kinezio trake?

Kinezio trake poznate su još pod nazivima: neuro-proprioceptivne trake, kineziološke trake, kinesio tape i K-tape.

Kinezio traka je gotovo identična ljudskoj koži po debljini i elastičnosti, što omogućuje nošenje bez vezanja, sužavanja ili ograničavanja kretanja.

Vjerojatno ste primijetili kako sve više profesionalnih sportaša koristi kineziološke trake i poboljšavaju svoje sportske performanse. Svakodnevno se koriste u klinikama s nevjerojatnim učinkom trenutnog olakšanja bolova i poboljšanjem rezultata liječenja. Nećete vjerovati koliko je učinkovita sve dok ne isprobate.

Po čemu je kineziološka traka drugačija od konvencionalne trake?

 • Kineziološka traka se razlikuje od ostalih vrpci za učvršćivanje po obliku i funkciji. Većina vrsta traka za pričvršćivanje nisu elastične i čvrsto se omotaju oko ozlijeđenog zgloba ili mišića kako bi pružili krutu podršku i ograničili kretanje. Može ih se nositi samo kratko vrijeme, nakon čega se otklanjaju da bi se omogućila cirkulacija;
 • Razlikuje se i po tome što ima jedinstvena elastična svojstva koja omogućuju pružanje dinamičke potpore. KT pruža osjećaj "druge kože" koja štiti zglobove i mišiće. Osim toga zahvaljujući svojim nevjerojatnim elastičnim svojstvima kinesiološka traka omogućuje puninu gibanje svih dijelova tijela;
 • Može se nositi tijekom intenzivne vježbe, tuširanja ili čak plivanja.

Koje su prednosti?

Kineziološka traka ima čitav niz terapeutskih prednosti. Budući da se može ostaviti na tijelu do tjedan dana pa su terapeutske prednosti dostupne ozlijeđenom području 24 sata dnevno, što značajno ubrzava proces ozdravljenja od traume, ozljeda i upalnih stanja.

 • Oslobađanje od boli

  KT ublažava bol kroz različite mehanizme, što bi se moglo grupirati kao fizički ili neurološki mehanizmi.

  Fizički: svojstvo podizanja KT ublažava pritiske na receptore boli neposredno ispod kože, što omogućuje neposredno i trajno olakšanje.

  Kronična bol može se smanjiti putem senzornog stimuliranja drugih vrsta živčanih vlakana. U takvim slučajevima, kinezio traka može biti učinkovita za bol koja nastaje nakon što je ozljeda iscjeljena ili bol koja je iznad i izvan ozbiljne ozljede.

 • Smanjenje oticanja

  Podizanjem kože kineziološka traka omogućuje negativan pritisak ispod trake, što dopušta limfnom sustavu da brzo splasne oteklinu i druge upalne procese ozlijeđenog područja.

 • Redukcija limfedema

  Na osnovi istog načela fizičkog podizanja, KT može biti vrlo učinkovita u smanjenju limfedema.

 • Smanjuje umor mišića i grčeve.

  Tjelovježba i ponavljane kontrakcije mišića mogu nakon treniga izazvati nuspojave poput mliječne kiseline. Mliječna kiselina može izazvati slabije rezultate mišića, grčenje, umor i zakašnjelu bol u mišićima (DOMS). U tom slučaju KT može ukloniti mliječnu kiselinu i druge nusproizvode iz pogođene regije tijela, što može pomoći mišićima pri izvedbi, smanjiti umor i grčeve.

 • Pomaže slabim ili ozlijeđenim mišićima

  Kineziološka traka zahvaljujući svojoj elastičnosti pruža fizičku i neurološku potporu bilo da se radi o slabim ili ozlijeđenim mišićima. Što može pomoći u svakodnevnim aktivnostima, sportim visokim razinama, čak i djeci slabijeg tonusa mišića.

 • Brži povratak na sport, rad i igru

  Podržavanjem slabih ili bolnih struktura, kineziološka traka u konačnici omogućava ozlijeđenim sportašima i radnicima da se vrate u sport, rade ili igraju brže nego bez jedinstvene dinamičke potpore kineziološke trake.

  Mi naravno u ponudi imamo kinezio trake u 8 boja.

Medical direct logo

Hrvatska medicinska trgovina

Ured, trgovina i skladište
 • Prudnjaci 26b, HR-10437 Bestovje

Radno vrijeme
 • pon - pet: 08:00 - 16:00
 • sub 9:00 - 13:00

Kontakt
2020 © Medical Direct d.o.o.