Što je cupping terapija?

Što je cupping terapija?

Jeste li ikad primijetili velike mrlje u obliku kruga na tijelu poznatog plivača, holivudske zvijezde ili nogometaša hrvatske reprezentacije i zapitali se: "Što je to?". Te okrugle tragove s promjenom boje na koži stvara drevna terapija poznata kao "cupping", kod koje proces usisavanja pomiče krv kroz tijelo i vjeruje se da uklanja toksine. Cupping se prakticira tisućama godina u egipatskoj, kineskoj i bliskoistočnim kulturama, ali je tek u posljednjih 20 godina stekao popularnost u svijetu, zahvaljujući slavnim osobama i sportašima koji su otkrivali svoje cupping oznake. Sportaši ovu metodu koriste radi bržih oporavaka upalnih procesa u mišićima.

Cupping je terapijski proces kod kojeg pomoću staklene, keramičke, bambusove ili plastične čašice dolazi do usisavanja kože. Kod tradicionalne metode terapeut otvorenim plamenom uklanja kisik iz unutrašnjosti čašice prije nego što je stavi na kožu, stvarajući negativni tlak koji uvlači kožu u čašicu. Tradicionalni Cupping tretman čašicama ima dugu povijest i vrlo je raširen. Cupping je učinkovita tehnika liječenja protiv bolesti poznata stoljećima. Iako postoji narodna priča da će "akupunktura i cupping izliječiti polovicu vaših bolesti", tradicionalni tretman čašicama otvorenim plamenom ima svoje nedostatke kao što su opekline, nesigurnost, ograničen opseg primjene, itd. Novoproizvedene cupping čašice na vakum zamijenile su tradicionalnu cupping tehniku paljenjem, koja čini da čašica pod vakumom apsorbira akupunkturne točke na površini tijela kako bi uzrokovao kontrafluksiju ili blago nakupljanje krvi kako bi se olakšalo glatkoću protoka u kanalima i kolateralama, pospješlo cirkulaciju krvi, izvuklo bolesti kao što su vjetar, hladnoća, vlaga, vrućina i otrov, itsl. i tako pročistilo svoj chi i krv.

Cupping instrument može proizvesti snažan učinak magnetskog polja i vrlo je učinkovit za ublažavanje boli, smanjenje oteklina, snižavanje krvnog tlaka, smanjenje masnoće u krvi, zaustavljanje diareje, detoksikaciju, sprječavanje proliferacije stanica raka, kao i druge djelotvornosti poput uklanjanja nakupljene masnoće i održavanje forme. Cupping instrument se može koristiti za različite vrste medicinskih područja liječenja kao što su interna medicina, kirurgija, ginekologija, pedijatrija, liječenje kožnih bolesti i liječenje bolesti pet osjetilnih organa. Novi Cupping instrument, kao visokokvalitetni proizvod za zdravstvenu njegu, ima prednosti kao što su izgled linije, visoka sigurnost i pouzdanost, visoka učinkovitost, liječenje od površine do korijena, ekonomičan je i izdržljiv.

Cupping točke

akupunkturne točke čašica za cupping, dijelovi

1. Metoda primjene

1) Povucite gornju cijev ventila čašice kako biste zajamčili nesmetan protok zraka prije početka tretmana;
2) Pričvrstite nastavak za usta pumpe na cijev ventila na gornjem dijelu čašice, a zatim pritisnite polugu za povlačenje oko 4 puta kako biste stvorili odgovarajući negativni tlak;
3) Kada je tretman završen, lagano povucite cijev ventila na gornjem dijelu čašice kako biste uklonili čašicu;
4) Preporučljivo je koristiti jestivo tijesto od brašna kako biste napravili zračnu nepropusnost ispod čašice kada se nanosi na dio vašeg tijela s manje mišića ili druge dijelove poput dlakavih dijelova, ruke i stopala, kao i artroza itd.
5) Koristite tekućinu za dezinfekciju Cupping instrument nakon nanošenja. Nikad ga ne namakati.

2. Održavanje i popravak

1) Izbjegavajte udarce i grebanje po čašici.
2) Gumena brtva u čaši mora se držati čvrsto uz čašu. Zategnite je rukom ili kliještima u slučaju da se otkrije olabavljena gumena brtva.
3) Možete sami rastaviti pumpu i očistiti prljavštinu u cijevi pumpe, a zatim je podmazati.
4) Možete zamijeniti gumenu brtvu u slučaju nedovoljnog ispuštanja zraka prije nastavka korištenja proizvoda.

3. Metode liječenja

1) Odaberite odgovarajuće položaje kao što su lice prema dolje, lice prema gore i ležanje na boku tijela u skladu sa stanjem vaše bolesti.
2) Tretman će trajati 10 do 15 minuta, radite ga svaki dan ili svaka dva dana i 7 tretmana činit će razdoblje tretmana. Sljedeći period tretmana možete započeti nakon intervala od 4 dana.
3) Možete birati između sljedećih metoda liječenja prema svom stanju bolesti i dijelu tijela:
a) Rest Cupping (stisnite čašicu na dio tijela i ostavite da tamo stoji neko vrijeme);
b) Flash Cupping (stisnite čašicu na dio tijela, a zatim držite čašicu da je brzo izvučete dok se čuje pucketanje. Ova se metoda smatra prikladnom samo ako na dijelu tijela nema otiska.);
c) Moving Cupping (povucite čašicu gore-dolje nakon što se upije na dijelu tijela dok koža ne pocrveni);
d) Puncture Cupping (probušite kožu žarišta dezinficiranom iglom s trokutastom prizmom da prokrvari, zatim povucite čašicu odjednom)
4) Instrument za Cupping može se koristiti u različitim oblicima kao što je upotreba jedne čašice ili upotreba više čašica istovremeno, snažno ili lagano povlačenje čašice. Za starije, slabe osobe ili djecu odaberite manje čašica i povucite čašicu blaže, a vrijeme tretmana mora biti relativno kraće, općenito 5 do 10 minuta.
5) Ovaj proizvod je posebno učinkovit za liječenje toplinskog udara (tj. terapija struganjem za toplinski udar) i nefiksiranih akupunkcijskih točaka (tj. bilo koje bolne točke pritiska na tijelu).

4. Mjere opreza:

1) Liječenje čašicama ne smije se primjenjivati kod ozbiljnih bolesti srca, zatajenja srca, bolesti sklonih krvarenju, pacijenata s tumorom, trudnica, žene s akutnim menstrualnim ciklusom, pacijenti s prijelomima ili grčevima (spastičnost) općenito ne bi trebali koristiti aplikacije čašica;
2) Prostoriju u kojoj se izvodi tretman cuppingom treba održavati toplom i izbjegavati propuh. Preporučljivo je da popijete malo vruće vode nakon tretmana čašicama i ne perite tragove čašice na tijelu unutar 30 minuta nakon promjene tretmana čašicama;
3) Petehije (kao što su plave, ljubičaste, crne i crvene) koje su ostale nakon tretmana čašicama svojevrsna su reakcija simptoma. Na primjer, crna petehija označava fenghan (hladno), žuto-crvena pelehija označava re (vruće). ne brinite! Petehije će nestati 3 do 5 dana od tretmana. Normalno je ako u određenom razdoblju nakon tretmana cuppingom na tijelu pronađete mjehuriće. Ako mjehurići postanu veći, možete ih bušiti dezinficiranom iglom, a zatim mjehurić očistite tamponom i dezinficirajte 75% medicinskim alkoholom kako biste spriječili infekciju;
4) Ako pacijent osjeti vrtoglavicu, hladan znoj, bol u prsima i drugu nelagodu, odmah uklonite čašicu i popijte malo tople vode. Neugoda će nestati nakon kratkog odmora;
5) Normalno je ako vam se tijekom razdoblja djelovanja na koži pojavi mjehurić. Ako je nešto ozbiljno, možete probušiti mjehurić nakon redovite dezinfekcije i zatim nanijeti 75% medicinski alkohol kako biste spriječili infekciju;
6) Obavezno nanesite mast na kožu kada koristite metodu pokretnog cuppinga. Općenito, možete koristiti kremu za masažu.

Klinička aplikacija

Toplinski udar (tj. terapija struganjem za toplinski udar)

Simptom: bezvoljnost, nedostatak energije, bolovi u trbuhu, mučnina, opća slabost
Odabrane akupunkturne točke: pogledajte one označene crvenom linijom na dijagramu

1. Proljev, bolovi u trbuhu

1) Proljev

Simptom: Bolovi u donjem dijelu trbuha, vodenasti izlučevine, učestalo pražnjenje crijeva.
Odabrane akupunkturne točke: Pishu, Dachangshu, Zusanli, Guanyuan i Shangjuxu.

2) Bol u trbuhu

Simptom: Bol u donjem dijelu trbuha, angina, rastežuća bol (s hladnim znojem).
Odabrane akupunkturne točke: Zhongwan, Tianshu, Guanyuan, Qihai

3) Bolesti jetre

Simptom: nesanica, sanjivost, mokrenje, nemir, natečene dojke, učestalo uzdisanje, crvenkast jezik i žuta keratinizacija jezika.
Odabrane akupunkturne točke: Ganshu, Quchi, Taichong, Shenmen, Neiguan, Sanyinjiao.

4) Vruća sluz i melankolija

Simptom: nesanica, teška glava, sklonost hipohondrijskom ponašanju, gorak okus u ustima, bol u prsima, malaksalost, gubitak apetita, zamagljen vid.
Odabrane akupunkturne točke: Shenmen, Zusanli, Sanyinjiao i Neiguan

akupunkturne točkeakupunkturne točke 

2. Glavobolja

1) Glavobolja hladnog tipa

Simptom: Povremena glavobolja, bol se širi prema leđima, malaksalost/osjetljivost na vjetar i hladnoću.
Odabrane akupunkturne točke: Fengchi, Fengmen, Taiyang (flash cupping) (inč od vanjskog antusa) i Waiguan.

2) Glavobolja vrućeg tipa

Simptom: pulsirajuća glavobolja, vrtoglavica, groznica, znoj, crven vrh jezika, žuta keratinizacija jezika.
Odabrane akupunkturne točke: Dazhui, Fengmen, Taiyang (flash cupping), Quchi i Taichong.

 akupunkturne točke

3. Posljedice cerebrovaskularne bolesti

Simptom: hemiparaliza, iskrivljena usta i oči, ukočen jezik, smanjen taktilni osjet (haptički osjet)
Odabrane akupunkturne točke za paralizu gornjih udova: Dazhu, Jianliao, Jianyu, Quchi, Shousanli, Waiguan i Hegu.
Akupunkturne točke odabrane za paralizu donjih udova: Huantiao, Fengshi, Futu, Yanglingquan, Zusanli, Xuanzhong, Weizhong, Fenglong, Sanyinjiao i Yinlingquan

 akupunkturne točke

4. Artritis

Simptomi: bolni zglobovi, utrnulost u zglobovima ili čak oticanje ili deformacije
Odabrane akupunkturne točke na ramenu: Jianliao, Jianyu, Dazhu, Bingfeng, Jianjing i Quchi.
Odabrane akupunkturne točke na laktu: Quchi, Hegu, Tianjing, Chize i Chuguan.
Odabrane akupunkturne točke na koljenu: Zusanli, Dubi, Yinlingquan, Yanglingquan, Xuehai, Fengshi i Liangqiu.
Odabrane akupunkturne točke na gležnju: Xuanzhong, Sanyinjiao, Kunlun, Shangjuxu, Fuyang i Yongquan.
Odabrane akupunkturne točke na zdjelici i kuku: Dazhui, Fengchi, Shenzhu, Zhiyang, Jinsuo, Xuanshu, Mingmen, Huantiao, Ciliao i Yaoyangguan.

 akupunkturne točke

5. Obična prehlada

1) hladni tip

Simptomi: groznica, osjetljivost na hladnoću, curenje nosa, šaputanje, glavobolja, bolovi u udovima, kašalj, tekući iscjedak iz nosa, blijeda boja jezika.
Odabrane akupunkturne točke: Dazhu, Feiyu, Fengmen, Fengchi, Waijian and Taijang (flash cupping).

2) topli tip
simptomi: groznica, glavobolja koja pulsira, kašalj, suha usta, grlobolja, i lagana keratinizacija jezika
Odabrane akupunkturne točke: Dazhu, Quchi, Taiyang (flash cupping), Fengchi i Tiantu.
akupunkturne točke akupunkturne točke

Ortopedsko kirurške bolesti

1. Cervikalna spondiloliza

Simptomi: bol u vratu, ukočenost, koma, ograničena sloboda kretanja, bol koja se širi u ruku, opća slabost
Odabrane akupunkturne točke: Fengchi, Quchi, Dazhu, Jianzhongshu, Jianjing, Dazhui, Tianzong, Waiguan i Jianwaishu.

 akupunkturne točke

2. Skapulohumeralni periartritis (rame)

Simptomi: bol/osjećaj pritiska u ramenu, ograničena sloboda kretanja, jača bol tijekom noći
Odabrane akupunkturne točke: Jianzhen, Tianzong, Dazhui, Jianliao, Quchi, Jianyu i Hegu.

akupunkturne točke 

3. Kronična bol u leđima

Simptomi: uporna bol u predjelu kuka, osjećaj boli će biti intenzivniji nakon bolesti (npr. nakon prehlade).
Odabrane akupunkturne točke: Shenshu, Yaoyangguan, Qihai, Mingmen, Huantiao, Weizhong, Yanglingquan, Yongquan.

4. Ukočenost vrata

Simptomi: ukočenost vrata koja uzrokuje bol obično je uzrokovana lošim položajem tijekom spavanja
Odabrane akupunkturne točke: Dazhui, Fengchi, Fengmen, Jianjing, Jianzhongshu, Jianyu.

5. Ozljede mekog tkiva

Simptomi: djelomično oticanje, bol i ograničenje kretanja uzrokovano prenaprezanjem mišića i ligamenata itd.
Odabrane akupunkturne točke u gornjem dijelu: Hegu, Shousanli, Quchi.
Odabrane akupunkturne točke oko kuka: Yaoyangguan, Weizhong, Dazhui, Yongquan.
Odabrane akupunkturne točke u donjem dijelu: Weizhong, Chengshan, Yanglingquan.

akupunkturne točke akupunkturne točke

6. Bol u peti

Simptomi: bol u peti, nemogućnost hodanja kao posljedica traume, preopterećenja ili iritacije.
Odabrane akupunkturne točke: Chengshan, Taixi, Kunlun, Yongquan, Zhaohai.

7. Bolovi u koštanim živcima

Simptomi: žareća i isijavajuća bol u kuku, stražnjoj strani bedara i potkoljenici sa smanjenom pokretljivošću, bol će biti jača nakon odmora ili bolesti poput prehlade.
Odabrane akupunkturne točke: reakcijske točke na kuku, Shenzhu, Yaoyangguan, Huantiao, Ciliao, Jizhong, Chengshan, Yinmen, Xuanzhong, Fengshi, Yanglingquan.

 akupunkturne točke

Ginekološke bolesti

1. Abnormalna menstruacija

Odabrane akupunkturne točke (prije mje

sečnice): Guanyuan, Sanyinjiao, Guilai, Xingjian.
Odabrane akupunkturne točke (nakon mjesečnice): Guanyuan, Sanyinjiao, Taichong, Ganshu, Qihai.
Odabrane akupunkturne točke (jače krvarenje): Guanyuan, Sanyinjiao, Qihai, Taichong, Shenshu, Ganshu, Zusanli.

2. Bolna menstruacija

Simptomi: bol u trbuhu koja se širi u kuk prije menstruacije. To se također može dogoditi tijekom ili nakon krvarenja.
Odabrane akupunkturne točke: Guanyuan, Sanyinjiao, Qihai, Taichong, Shenshu, Ganshu i Zusanli.

3. Menopauzalni sindrom

1) Nedostatak Yina

Simptomi: trnci, vrtoglavica, groznica, znoj, uznemirenost, uznemirenost, crveni obrazi, suha koža, abnormalna menstruacija, crvenkasta boja jezika.
Odabrane akupunkturne točke: Guanyuan, Qihai, Sanyinjiao, Shenshu, Yanglingquan, Waiguan i Sanyjiao.

2) Nedostatak Yana u bubrezima

Simptomi: letargija i bezvoljnost, hladno tijelo, vodenasta izlučevina, naduto lice, obilna količina menstrualne krvi, noćne aktivnosti, učestalo mokrenje, blijed ili otečen jezik.
Odabrane akupunkturne točke: Zhongwan, Qihai, Mingmen, Qihai, Guanyuan, Neiguan.

 akupunkturne točkeakupunkturne točke

Dječje bolesti

1. Upala pluća

1) hladni tip

Simptomi: osjetljivost na hladnoću, groznica, kašalj, odsustvo žeđi, blijeda boja jezika.
Odabrane akupunkturne točke: Dazhui, Fengmen, Fengchi, Feishu, Waiguan, Hegu, Quchi.

2) topli tip

Simptomi: osjećaj topline, kašalj, uznemirenost, astma, šumovi u plućima, pojačana žeđ, rumeni obrazi.
Odabrane akupunkturne točke: Dazhui, Feishu, Fengchi, Fenglong, Geshu, Yuji i Quchi.

2. Probavne smetnje

Simptomi: u početku djeluje kao obična prehlada, potom se dijete osjeća slabo i bezvoljno, nakon napada groznice može nastupiti paraliza, zahvaćeni mišići i zglobovi, ograničena sloboda kretanja, smanjena temperatura u udovima.
Odabrane akupunkturne točke (za donje ekstremitete): Quchi, Fengchi, Zusanli, Yanglingquan, Yaoshu, Ciliao, Shenshu, Huantiao, Kunlun, Taixi. U ovom području primjene bolji rezultati mogu se postići pokretnim cupping metodama.

akupunkturne točkeakupunkturne točke

Kožne bolesti

1.Akne

Simptomi: akne se odnose na kroničnu upalu folikula dlake i žlijezda, posebno na licu, leđima ili prsima. Ova bolest je tipičnija za odraslu dob.
Odabrane akupunkturne točke: Dazhui, Feishu, Shenshu, Sanjiaoshu, Zusanli, Sanyjiao (djelomično pomicanje i ubodne čašice).

2. Urtikarija (koprivnjača)

Simptomi: izrazito svrbljive bubuljice karakteriziraju ten
Odabrane akupunkturne točke: Shenque, Dazhui, Feishu, Dachangshu, Quchi i Xuehai.

akupunkturne točkeakupunkturne točke

Bolesti pet osjetilnih organa

1. Akutni tonzilitis

Simptomi: Angina, averzija prema hladnoći, groznica, glavobolja
Odabrane akupunkturne točke: probijanje krvi Dazhui, Fengchi, Fengmen, Hegu, Tiantu, Futu, Shaoshang

2. Kronični faringitis

Simptomi: Osjećaj potištenosti, otekline, lagane boli, suhoće, vrućine u ždrijelu i osjećaj da u ždrijelu ima stranog materijala. Odabrane akupunkturne točke: Fengchi, Dazhu, Xiaohai, Quchi, Zusanli, Shengyu, Tiantu, Futu, Hegu, Shaoshang

akupunkturne točke

3. Zubobolja

Simptomi: Bol u zubu i oticanje desni Odabrane akupunkturne točke: Fengchi, Jiache, Xiaguan, Hegu, Neiting, Weishu, Feishu

4. Trnci/gluhoća

Simptom: Simptom: Osjećaj odjeka u uhu i sposobnost sluha postaje slabija ili čak potpuno izgubljena
Odabrane akupunkturne točke: Ganshu, Guanyuan, Dazhui, Fengchi, Yongquan, Tinggong, Tinghui, Ermen, Taiyang.

akupunkturne točke

5. Bol u trigeminusu

1) hladni tip

Simptom: bol trzajućeg tipa, bol se pojačava na hladnoći, a smanjuje na vrućini.
Odabrane akupunkturne točke: Saying, Jiache, Xiaguan, Neiting, Fengmen, Hegu, Waiguan, bočno pomicanje čašica

2) Razdražljivi tip

Simptom: bol se iznenada javlja i zatim iznenada nestaje, osjećate se uzrujano i nervozno, gorka i suha usta.
Odabrane akupunkturne točke: Ququan, Zhigou, Xiaguan, Daying, Dazhu, Ganshu

akupunkturne točkeakupunkturne točkeakupunkturne točke