Njega pretilih osoba

Njega pretilih osoba

Bilo da vam je osobno potrebna ili ste njegovatelj osobe kojoj je potrebna dodatna skrb, znate koliko je teško svakodnevno brinuti o bolesniku. Pomagala koja se koriste u aktivnostima svakodnevnog života bolesnih osoba trebala bi ublažiti njihovu bolest ili invalidnost odnosno spriječiti pogoršanje, olakšati ophođenje s predmetima iz svakodnevnog života, ali i pomoći osobama koje za njih brinu. Osobe koje njeguju nepokretne ili slabije pokretne bolesnike najbolje znaju koliko im je ta pomoć neophodna. Pronalazak adekvatnog pomagala i inače je težak i mukotrpan posao, a kada se radi o pretilim ili visokim osobama, tada je on još teži. Stoga smo osmislili asortiman za pretile i/ili visoke osobe gdje ćete lakše odabrati pomagala za sebe ili osobe o kojima brinete.

Toaletna pomagala

Higijena i obavljanje nužde radnje su koje moramo obavljati svakodnevno, a nepokretnim ili slabo pokretnim osobama predstavljaju veliki problem. Za nepokretne ili slabo pokretne osobe iznimno je bitno da što duže vrijeme zadrže svoju samostalnost kako bi prilikom posjeta WC-u imali svoju intimu i privatnost.

Stolac za tuširanje

1. Stolac za tuširanje

Stolac za tuširanje pogodan je za tuš kabinu, a namijenjen je pretilim, starijim i slabije pokretnim osobama kao pomoć i oslonac pri tuširanju. Ima nosivost od 227 kg.

Toaletni stolac

2. Toaletni stolac

Toaletni stolac (princeza) olakšava obavljanje nužde starijim i slabije pokretnim osobama. Sa njime slabije pokretne osobe ne moraju obavljati nuždu na toaletu već je mogu obaviti na njemu. Odvojiva i lako periva posuda služi kako se bolesnika ne bi nepotrebno izlagalo opasnosti od dodatnih ozljeda uzrokovanih odlaskom na toalet. Ima nosivost od 290 kg.

Toaletna kolica

3. Toaletna kolica

Toaletna kolica također olakšavaju obavljanje nužde starijim i slabije pokretnim osobama. Kako su toaletna kolica izrađena od perivih i vodootpornih materijala, ujedno se mogu koristiti i kao pomagala pri tuširanju. Ukoliko starija i/ili slabije pokretna osoba nije u mogućnosti nabaviti i invalidska kolica, toaletna kolica povremeno mogu poslužiti i toj svrsi. Ima nosivost od 200 kg.

Pomagala za kretanje

Pokretljivost je vrlo bitna za izvođenje svakodnevnih aktivnosti. Kod djelomično otežanog hoda za poboljšanje, odnosno omogućavanje kretanja primjenjuju se štake, štapovi, rolatori i hodalice. Osobi s otežanim hodom osiguravanjem stabilnosti ova pomagala istovremeno pružaju i psihološku podršku smanjujući rizik od padova i ozljeda. Osobama sa bitno smanjenom ili potpunom nemogućnosti hodanja preporučaju se invalidska kolica kako bi se omogućilo kretanje i što veća samostalnost u svakodnevnim aktivnostima.

Invalidska kolica

1. Invalidska kolica

Kome su namjenjena invalidska kolica i zašto ih koristiti također smo pisali u prošlim objavama. Invalidska kolica omogućavaju kretanje osobama koje ne mogu samostalno hodati. Kolica sa velikim stražnjim kotačima namjenjena su pretilim osobama koje su pokretne u gornjem dijelu tijela i mogu se samostalno gurati. Imaju vrlo veliku maksimalnu nosivost od 200 kg i širinu sjedišta 60 cm.

Kompaktna električna invalidska kolica velike nosivosti 180 kg

2. Električna kolica

Ovo su kompaktna, sklopiva elektromotorna kolica za invalide. Aluminijski okvir s litijskim baterijama, joystick podesiv po dubini i mogućnost postavljanja lijevo/desno, stražnji džep, preklopni naslon za ruke, podstavljeni jastuk 6 cm. Motor bez četkica i elektromagnetska kočnica. Izvlačne litijske baterije. Preklopni oslonac za noge. Upravljačka ploča ima tipku za uključivanje, osvjetljenje gumba, univerzalni joystick i sirenu. Invalidska kolica opremljena su sigurnom i pouzdanom elektromagnetskom kočnicom i potpuno zatvorenom baterijom.

Čelični rolator za pretile osobe Apollo

3. Rolator

Razliku između hodalica i rolatora već smo opisali u jednom od starijih članaka no u pravilu hodalice su lakše za korištenje u unutrašnjim prostorima, a rolatori se češće koriste vani. Rolator se preporučuju osobama koje su stabilnije i mogu samostano hodati, ali se brzo umaraju. Čelični rolator za pretile osobe Apollo nosivosti je 200 kg.

Hodalica za visoke osobe

4. Hodalica

Hodalice se preporučuju osobama koje nisu sposobne nositi svoju težinu na obje noge ili imaju lošu ravnotežu, ali su dovoljno pokretne da ne trebaju invalidska kolica. Sklopiva hodalica s podstavljenim rukohvatima izrađena od laganog anodiziranog aluminija. Lako se sklapa pritiskom na jedan gumb. Standardne hodalice su preniske za osobe više od 190 cm. Ova hodalica odgovara osobama visine od 180 do 215 cm.

5. Štapovi

Od svih pomagala za hodanje štapovi su najnestabilniji, ali ujedno najjeftiniji i najjednostavniji za uporabu. Zbog toga se preporučuju osobama koje trebaju oslonac na jednoj strani, suprotnoj od povrijeđene noge. Hodanje uz štap je brže, primjena na stubama laka, a jedna ruka vam je slobodna.

 Štap otvorene drške za pretile osobe
I) Štap otvorene drške s 4 noge

Štap s 4 noge je pomagalo za osobe s nesigurnim i slabim hodom, odnosno osobe koje traže veću potporu i stabilnost prilikom hoda. Štap je izrađen od čelika, podesiv po visini i ima protuklizne gumice, a nosivost je do 226 kg.

Štap otvorene drške s 4 noge za pretile osobe
II) Štap otvorene drške

Štap s 4 nogice je pomagalo za osobe s nesigurnim i slabim hodom, odnosno osobe koje traže veću potporu i stabilnost prilikom hoda. Štap je izrađen od čelika, podesiv po visini i ima protuklizne gumice, a nosivost je do 226 kg.