Najčešća pitanja vezana za inhalatore

Najčešća pitanja vezana za inhalatore

Što su inhalatori?

Inhalatori su medicinski uređaji koji koriste komprimirani zrak ili ultrazvuk kako bi od fiziološke otopine ili lijeka proizveli finu maglicu (aerosol). Veličina udahnutih čestica mora biti između 1 i 5 µm kako bi dospjele u pluća gdje mogu biti najučinkovitije.

Kada treba koristiti inhalator?

Jesen i zima, sezone u kojima djeca i odrasli pretežito borave u zatvorenom prostoru, razdoblje su čestih respiratornih infekcija. Respiratorne infekcije najčešće su uzrokovane virusima i njihovo se liječenje sastoji od simptomatske terapije. Ako vam curi nos, onda su higijena nosa, kapi za nos, fiziološka otopina, ispuhivanje nosa i inhalacija osnovne metode liječenja. Inhaliranje blagotvorno djeluje na sluznicu, povećava prokrvljenost krvnih žila i širi pore pa se sluznica može lakše očistiti od virusa i toksina. Inhaliranje trebate ponavljati nekoliko puta na dan jer taj postupak neće odmah izliječiti prehladu, ali će olakšati disanje i pospješiti liječenje. Inhalirati se možete i u svrhu prevencije prehlade. Inhaliranje je također pomoćna terapija u liječenju laringitisa (upala glasnica), grlobolje (upala grla) te nekih teških respiratornih bolesti (cistične fibroze, astme, kroničnog bronhitisa i sinusitisa). Također njenu korist su prepoznali pjevači, sportaši i ljudi koji rade u govornim profesijama.

Čime se inhalirati?

- Za inhaliranje koristimo sterilnu fiziološku otopinu. Sterilna znači da nema mikroorganizama koji bi mogli ući u organizam inhalacijom, stoga uvijek koristite fiziološku otopinu u jednokratnim malim ampulama ili iz zatvorene boce gdje je uzimate van iglom. Fiziološka (izotonična) otopina je vodena otopina sa 0,9% soli, kakvu sadrži naš organizam, pa kod inhalacije ne iritira nosnu sluznicu. Za svaki inhalator je određena količina tekućine mjericom na čašici i ta količina se ne smije prekoračiti jer inhalator neće dobro raditi. Udisanje fiziološke otopine u obliku aerosola regulira sadržaj vlage u dišnim putevima, pomaže plućima da se očiste, sluznica bude navlažena, a sekret omekšan što olakšava njegovo izbacivanje iz dišnih puteva.

- Za inhaliranje se može koristiti i hipertonična otopina na bazi morske vode. U moru je koncentracija morske soli 3,5%, što može izazvati iritaciju dok je optimalna koncentracija otopine za inhalaciju 2,3% natrijevog klorida (NaCl). Zbog veće koncentracije soli hipertonične otopine omogućuju „izvlačenje“ vode iz sluznice nosa koja je otečena, pa ona postaje tanja i prohodnija za disanje.

- Lijek se koristi kod akutnih stanja isključivo po preporuci i savjetu pedijatra, obiteljskog liječnika ili otorinolaringologa i ulijeva se u fiziološku otopinu. Kod MESH inhalatora lijek se općenito mora jače razrijediti.

Mogu li u inhalator staviti eterično ulje?

Ne. Eterična ulja, pogotovo eukaliptusovo ulje mogu oštetiti plastične dijelove inhalatora i/ili začepiti cijeli sustav. Kako inhalatori raspršuju tekućinu u vrlo sitnu maglicu ona dolazi do gornjih, ali i donjih dišnih puteva, a svakako nije dobro da eterično ulje dolazi do pluća. Za aromaterapiju se koriste eterična ulja koja su predviđena u tu svrhu, a inhalacija se može napraviti na dva načina: suhom inhalacijom ili pomoću difuzera. Prilikom kupnje ulja provjerite radi li se o prirodnom eteričnom ulju ili sintetičkoj zamjeni.

Koliko često se smije inhalirati?

Ako se inhalator primjenjuje prema uputama, a za inhaliranje se koristi samo fiziološka otopina, inhalacije se mogu koristiti dugotrajno i nemaju štetnih posljedica na organizam.

Ako se pored fiziološke otopine za inhaliranje koriste i neki lijekovi, upotreba mora biti točno prema uputama liječnika. Dakle, treba se točno pridržavati doziranja i trajanja terapije.

Smiju li se novorođenčad i mala djeca inhalirati?

Udisanje fiziološke otopine u obliku aerosola može se koristiti čak i za novorođenčad. Za male dišne ​​puteve djece, male kapljice, posebno su korisne za udisanje. Djeca češće poboljevaju od prehlade i kašlja, a inhalacije fiziološkom otopinom umiruju djetetove dišne putove, čiste i smiruju sluznicu i mogu olakšati izbacivanje sluzi.

Koliko fiziološke koristiti za inhalaciju?

Preporučena količina fiziološke otopine za djecu je 2,5 - 3 ml, a za odrasle u prosjeku 6 ml (ovisno o potrebi može i više). Pri tome obratite pozornost na kapacitet čašice i nemojte ga prekoračivati.

Kolika je prosječna duljina inhalacije?

Duljina inhalacija ovisi o samom inhalatoru i čašici, te količini lijeka ili fiziološke otopine koju smo natočili u posudicu za lijek, ali općenito inhalacija u prosjeku traje od 10 - 15 minuta.

Koja je razlika između kompresorskog i ultrazvučnog (mesh) inhalatora?

Razlika između ova dva tipa inhalatora je u tehnici koja se koristi za pretvaranje tekućine u kapljice aerosola. Kompresorski inhalator koristi motor kako bi komprimirao zrak za stvaranje aerosola, dok ultrazvučni inhalator koristi ultrazvuk (kojeg proizvodi transduktor) za vibriranje mrežastog raspršivača (mesh pločice) i tako iz spremnika tjera tekućinu kroz mesh pločicu pri čemu se ona raspršuje u kapljice aerosola. Ultrazvučni inhalator je tiši i manji što olakšava upotrebu u raznim okruženjima van doma, poput putovanja ili posla.

Kako održavati i čistiti inhalator?

Prije svake uporabe provjerite stanje i ispravnost inhalatora i njegovih dijelova. Ako inhalator niste duže vremena koristili isperite sve dijelove za inhaliranje (masku, crijevo i čašicu). Nakon korištenja inhalatora (posebice ako ga nećete uskoro koristiti) vrlo je bitno adekvatno ga uskladištiti. Čišćenje i dezinfekcija sastavni su dio skladištenja. Neadekvatno održavanje može dovesti do nakupljanja mikroorganizama ili zaostajanja čestica lijeka od prethodne inhalacije. Inhalacijsku čašicu operite u toploj vodi blagim deterdžentom, isperite i dobro posušite. Ako se radi o ultrazvučnom inhalatoru, propustite vodu kroz sustav i isperite čašicu destiliranom vodom kako bi bilo sigurni da ostaci lijeka ili fiziološke otopine neće začepiti mesh pločicu. Prilikom čišćenja ultrazvučnog inhalatora obratite pozornost i budite posebno pažljivi sa mesh pločicom jer je vrlo tanka i osjetljiva. Maske i usnik operite u toploj vodi blagim deterdžentom i posušite. Crijevo se također može isplahnuti u toploj vodi, ali ga nakon toga treba ispuhati da u njemu ne ostane kapljica vode. Kada ste sigurni da su svi dijelovi čisti i suhi, inhalator možete uskladištiti. Najbolje ga je čuvati u njegovoj originalnoj kutiji. Ako ultrazvučni inhalator spremate na duže vrijeme izvadite iz njega baterije.

Kada je potrebno zamijeniti dijelove inhalatora i mogu li se oni dodatno kupiti?

Materijal od kojeg su maske, crijevo i čašica napravljeni s vremenom degradira, a koristi od tretmana mogu se smanjiti ako se oni koriste dulje nego što je preporučeno (preporuka je zamijeniti ih svakih 6 mjeseci). Rezervni dijelovi za kompresorske inhalatore mogu se kupiti pojedinačno ili kao set. Kompresorski inhalatori komprimiraju zrak, pa koriste filtere da kod usisavanja zraka u inhalator ne uđe prašina. Stoga je potrebno povremeno promijeniti filter. Sa inhalatorom u kompletu dobijete rezervne filtere.

Zašto mi kompresorski inhalator ne proizvodi kapljice aerosola?

Najvjerojatnije je da ste nakon pranja dijelova kod sastavljanja pogrešno stavili ili uopće niste stavili raspršivač. To je maleni i sastavni dio čašice, a služi kako bi tekućinu raspršio u sitne čestice. Nalazi se unutar čašice, a kod Omron i Moretti modela plave je boje dok Yuwell koristi narančastu.

Zašto mi ultrazvučni inhalator ne proizvodi kapljice aerosola?

Najvjerojatnije je da se mesh pločica začepila ili je pukla. Puknuće se može dogoditi ako se pločica čisti nekim tvrdim predmetom ili ako se mesh pločica začepi lijekom ili fiziološkom otopinom pa ultrazvuk ne može protjerati tekućinu kroz sitne rupice.

Mogu li za svoj inhalator koristiti dijelove drugih proizvođača?

U pravilu da, ali ako se radi o zamjenskim dijelovima najbolje (a i najisplativije) je kupiti cijeli set. U njemu dobijete dvije maske (jednu za djecu i jednu za odrasle), čašicu i crijevo.