Kako sam otkrila inhalator?

Kako sam otkrila inhalator?

Kada sam prije skoro 8 godina počela raditi u tvrtki koja se bavi prodajom medicinskih proizvoda za ljekarne, rekli su mi da je inhalator jedan od tri najprodavanija proizvoda. Nisam razumjela što je inhalator i što točno radi. Pokušavala sam pročitati u katalogu, opisima kako uređaj radi, što radi no i dalje nisam razumjela. Ljekarne su zvale i naručivale komade i komade inhalatora. Ja sam prodavala stotine inhalatora, a da nisam razumjela što to prodajem. Kažu mi "inhalacija". A ja vidim lonac vrele kamilice na stolu i glavu iznad prekrivenu ručnikom. Kome još treba inhalator kad su lonac i kamilica otprilike besplatni.

I tako vrijeme je prolazilo, inhalatori se prodavali na tone, a ja i dalje ne vidim smisao.

Nakon par godina dobili smo dijete. Srećom, bio je zdrav pa nismo trebali inhalator prema tome ja i dalje nisam znala čemu on služi.

 Tek kada smo dobili blizance, djeca krenula u vrtić, dobili smo omanji čopor slinavih razdražljivih mališana jer su se klasične virozice počele ponavljati na tjednoj bazi, naučila sam što je inhalator   i koliko je to sjajan uređaj. Naučila sam i to da malo slane vode čini čuda. Moja mama zna me podsjetiti na onu staru: "čovjek se pameti uči dok je živ..." iako sam ja tip koji baš voli primjeniti provjereno i usvojiti dobre trikove za poboljšanje kvalitete života bilo da se radi o receptu za kuhanje, načinu čišćnja ili životnim lekcijama, trebalo mi je neko vrijeme da usvojim taj hvale vrijedan uređaj. Tako je tekao moj put otkrivanja medicinskog uređaja koji zaista poboljšava kvalitetu življenja i djeci i roditeljima.

Što to inhalator radi?

Ima ih nekoliko vrsta i oblika. Nije važno koliko je velik, oni veći i s malo zujanja, značajno jeftiniji zovu se kompresorski, oni manji koji imaju potpuno tihi rad su ultrazvučni, ali i skuplji. Iskreno mogu reći da djeci ta razlika u bučnosti ne znači puno, a roditeljima u cijeni ipak znači. Slično je kao kad kupujete pidžamu na jednoroga i bubamare ili Frozen. Morate platiti postotak Disneyu na njegova prava. Tako i inhalatori, svaki radi istu stvar, nije važano oblik. Ultrazvučni možda treba isključivo onim ljudima čija djeca ne podnose baš nikakav zvuk, vjerujem da je taj broj djece manji. Mnoštvo djece voli tzv. bijelu buku – fena, nape, usisavača.

Ključno kod inhalatora je to da iz jedne čašice (poput one koju dobiješ npr.za doziranje lijeka) u koju uspeš do 5ml fiziološke otopine tj. slane vode, raspršuju se sićušne čestice maglice koje ovlažuju dišne puteve na taj specifičan način na koji ništa drugo ne može to učiniti. Stavi se na lice mala silikonska maska, a oko glave ju drži lagana gumica, kao one što vidimo na filmovima kada netko leži u bolnici :), a čak može i bez maske, uz sam uređaj dolazi i raspršivač za udisanje ili čak za bebe duda pa dok oni imaju dudu u ustima, kroz nosić udišu maglicu.

Čitav postupak je vrlo ugodan i bezbolan, a nevjerojatno je koliko ublaži kašalj, koliko prije prođe curenje i začepljenost nosa. Iz vlastitog iskustva bih rekla da oporavak ubrza nekoliko puta, a o tome koliko olakša djetetu i roditelju je nemjerljivo. S tim da govorim o svemu ovome bez ikakvog lijeka, slana voda se može u ispravinim omjerima vode i soli napravit i doma, ja sam ju kupovala u ljekarnoj i izvlačila špricom. Dobro je inhalirati dijete dva do 3 puta dnevno. Može se i jednom, što više to bolje.

Na you tubeu se može pogledati inspiracije kako djeca sama sebe inhaliraju ili koje sve trikove roditelji primjenjuju za učinkovit i opušten tretman inhaliranja. Na engleskom inhalator je nebulizer.

Inhalacije su pravi izbor kod teškog produktivnog kašlja, gdje je iskašljavanje naporno i isrcpljujuće zbog gustog sekreta. Odrasli ponekad i uspjevaju izbaciti sekret van, ali djeca ne.

Isto tako sjajan je i kod suhog kašlja jer vlaži sluznice i značajno ublažuje kašalj.

Zato je inahalotor najbolje moguće rješenje da biste olakšala svojoj djeci, isto tako ubrzali proces ozdravljenja i do nekoliko puta.

Ako imate zdravo dijete kod kuće, ne trebate inhalator. Ukoliko pak imate problem s čestim virozama dišnih puteve, inhalator zaista pomaže.

S treće strane, ako dijete ima ozbiljnijih zdravstvenih problema s dišnim putevima poput astme i alergija, sam pedijatar će preporučiti kupnju inhalatora jer to je jedini način primanja lijeka za ozdravljenje. Takvi lijekovi idu isključivo na recpt i iznimno su ozbiljni. Miješaju se u preporučenim dozama s fiziološkom otopinom. S time treba biti jako, jako oprezan jer sam i sama iskusila koliko luđački srce lupa od toga i kako je teško podnijeti. Ako je tako nama odraslima, kako je tek djeci. Sve strogo prema liječničkim uputama.

Do nedavno, inhalator je postojao samo u liječničkoj ordinaciji i odlazilo se 2x dnevno u čekaoinicu i čekalo red za inhaliranje. Sada mi se to čini otprilike nestvarno. Vlastiti kućni inhalator nas rješava opetovanih posjeta ordinacijama i u komociji vlastita doma, uz crtiće i igru za 10-15 minuta odradili ste odličan tretman, spasili svoje dijete i sebe.

Najbolje što mogu reći za kraj teksta je da će to proći. Ako djeca krenu u vrtić nakon prve godine života do 4. godine se takva stanja prorjeđuju i kako rastu sve ih je manje.

Nakon svega, ovo se ne odnosi samo na djecu nego i na svaku odraslu osobu, nije bitna dob. Inhalirmo se i muž i ja kad smo virozni skupa s djecom. Svoj inahalator ima i moj tata koji je 74 godine i ima tzv KOPB (kronična opstrutivna plućna bolest) te je njegov alat za kvalitetniju svakodnevicu.

I poznati hrvatski pjevač Jaques Houdek koristi naše inhalatore