Kako alarmom protiv mokrenja pobijediti čvrst san?

Kako alarmom protiv mokrenja pobijediti čvrst san?

Ako čitate ovaj tekst onda ste očajan i budan roditelj u tko zna koje doba noći i pretražujete internet u potrazi za rješenjem. Sve ste probali, sve poduzeli, ali ni alarm protiv mokrenja ne može probuditi Vaše dijete i Vi ste na rubu. Odradili ste i liječničke preglede, utvrdili da dijete nemam nikakvih fizičkih niti psiholoških ograničenja vezanih uz mjehur, urolog sam Vam je preporučio alarm za odvikavanje od mokrenja, ali nema učinka.

Toliko sam puta ponovila da se nadam da sada već i ptice na grani znaju da kod djece koja mokre u krevet nije zrela veza između mjehura i mozga kada javlja da je mjehur pun i treba se ustati na pražnjenje. Jedini način na koji se ta veza može probuditi jest putem alarma koji funkcionira na principu tzv. Pavlovljeve metode tj. uvjetovanog refleksa o čemu je bilo više riječi u prošlom tekstu.

Alarm radi vrlo jednostavno. Na prvu kap vlage on reagira i oglasi se. Dijete se budi na prodoran zvuk i odlazi na zahod na pražnjenje mjehura. S vremenom uz taj trening mozak prihvaća tu informaciju punog mjehura i dijete se samostalno budi za odlazak na zahod. Problem je riješen. Međutim, što kada je dijete ima čvrst san iz kojeg ga je gotovo nemoguće probuditi? Takvo dijete zvuk alarma ne budi. Stoga je potrebno poduzeti dodatne korake i roditelj se treba angažirati s buđenjem djeteta. Ali ne da ga odnosi na zahod dok spava i nije svjestan tog čina, mora ga probuditi potpuno kako bi mozak bio budan i svjestan procesa koji se događa kad je mjehur pun. U suprotnom nema učinka. Ako se poduzmu svi sljedeći koraci, uspjeh je zajamčen.

Tekst je u nastavku preveden s originalne stranice za patent alarma koji je pisan na temelju knjiga i istraživanja stručnjaka koji se bave isključivo rješavanjem tog problema.

  1. Najprije počnite s time da vježbate odgovor na alarm dok je dijete budno. Pomozite djetetu da shvati značenje alarma vježbajući kroz igru pretvaranja.
    Objasnite djetetu što treba činiti kada čuje alarm. Provedite ga kroz postupak.
    Zatražite od djeteta da legne u krevet i zatvori oči.
    Pokrenite alaram tako što ćete senzor za vlagu staviti u kontakt s nečim metalnim, poput drška žlice ili staviti u čašu vode/pod mlaz iz slavine. Važno je izazvati oglašavanje alarma da dijete potakne na reakciju. Neka dijete odgovori zvuk alarma otvaranjem očiju, ustajanjem iz kreveta, odlaskom na zahod pretvarajući se da piški.
    Ponovite najmanje 4 puta svake večeri kroz prvih 7 noći korištenja alarma.
    Mnogo vježbe s alarmom dok su budna djeci pomaže odgovoriti na alarm kada zaspu.

  1. Koristite alarm da bi probudio Vas, a Vi svoje dijete.

Izaberite bežični alarm protiv mokrenja. Senzor osjetljiv na vlagu stavljate djetetu u gaćice, a alarm pored Vas (do 11m udaljenosti). Kada alarm krene budite sigurni da se dijete ustalo i otišlo na zahod. Kada dijete spava pored Vas ili u svojoj sobi, a Vi čujete svaki zvuk pa tako i alarm koji u tom slučaju ne mora biti bežični.

Ako Vaše dijete ne probudi zvuk alarma, probudite ga Vi nježno tako što ćete mu lice brisati vlažnom krpom. Govorite mu dok leži u postelji sve dok se ne probudi potpuno. Može potrajati 5 do 10 minuta. Postavljanje pitanja poput "Koja je tvoja adresa?" može Vama pomoći da znate kada je zaista budan. Čak i ako je potpuno ispraznilo mjehur u krevet, važno je da se svejedno ustane iz kreveta, ode na zahod, pokuša piškiti, opere ruke i senzor, dobije kodnu riječ za zapamtiti i tek onda se vrati u krevet. Ako tako učine, mozak će naučiti primijetiti puni mjehur u budućnosti i povezati ga s buđenjem.

U ovom slučaju nije važno budi li dijete alarm ili roditelj jer je zvuk alarma znak da je mjehur pun, za razliku od toga da roditelji samonicijativno bude djecu u svako doba noći i nose na zahod, kada mjehur nije dovoljno pun. Na ovaj način dijete uči da osjećaj punog mjehura znači buđenje. Koliko god bilo teško probuditi ga, morate, zbog toga sve i radite. Uzaludno je ako ste Vi budni, a on iako stoji na nogama, nije svjestan što se događa. Mora biti prisutan duhom i tijelom.

  1. Uključite puno pohvale kada proces ide pravim putem. Koristite ljestvicu s naljepnicama kako biste mu pomogli da ima cilj za nagradu kada skupi 3, 5, 10 i više suhih noći. Budite pozitivni kada se dogode greške. Recite djetetu da znate da on to može.

  1. Naoružajte se strpljenjem i upornošću: Znajte da je alarm protiv mokrenja najbolji način za rješavanje tog problema kod čvrstih spavača i da morate ustrajati. Kroz nekoliko dosljdenih tjedana ili mjeseci imat ćete suhog mališana svake noći.

Još malo detaljnije o svemu.

Nemojte podizati i nositi dijete na zahod bez da ste ga probudili i da je svjestan toga. Znanstvena istraživanja su pokazala da ta tehnika samo odmaže i odgađa prestanak mokrenja u krevet. Ono što pomaže je buđenje i samostalna akcija djeteta da nauči.

Djeca trebaju piti dovoljno vode da im mjehur raste i jača. Dajte mu čašu od 250 ml vode šest puta dnevno. Da bi se navika usvojila koristite budni dio dana, vrijeme obroka i dolaske kući nakon igranja za poticaj pijenja vode. Nikako ne napajati dijete slatkim napitcima, čajem niti voćnim sokovima, samo isključivo čistom vodom.

Koristite kodne riječi za buđenje mozga
Dajte djetetu novu riječ da zapamti svaki put kad se oglasi alarm i pitajte ga da Vam je kaže sljedeći dan. Kod samog pokušaja da zapamti riječ, i još bolje, govoreći tu riječ sljedeći dan, dijete potiče svoj mozak da uči dok je budno i odlazi na zahod. U program nagrađivanja djeteta dodajte sjećanje na kodnu riječ kako bi znalo da je to važno.

Pomozite im da se probude kad se popiške u krevet
Djeca najčešće mokre prvi put, a ponekad i jedini put, oko sat i pol nakon što zaspu.
Čvrste spavače najteže je probuditi u to vrijeme. A najvažnije je ih je probuditi kako treba.

Nagradite male uspjehe također.
Za većinu djece, suhoća u krevetu iz noći u noć dolazi u fazama. Ako se Vašim djetetu učini da gubi bitku, dodajte manje uspjehe u nagradni program. Kao i za suhih noći, nagradite ga i za mokrih noći kada se dijete probudi na alarm smo, probudi se i ustane te ode ravno na zahod, pomaže počistiti i osušiti alarm te se vraća ponovno u krevet ili se sjeti kodne riječi sljedeći dan.

Koristite moć njihove mašte.
Predočavanje što to znači prestati mokriti u krevet pomaže mnogoj djeci. Pokušajte sljedeće:
Kada preko dana dijete treba piškiti, zamolite ga da prvo ode u svoju sobu, zamrači sobu kao da je noć, legne u krevet i zatvori oči. Pitajte neka da kaže kako mu se osjeća mjehur i zašto to znači da se treba probuditi i otići na zahod. Imajući vlastitu predodžbu o tom osjećaju punog mjehura poput akvarija za ribe li nečeg sličnog što se prelijeva može pomoći djeci da to "vide" u snu. Na taj način ih potiče na buđenje.

Djeca često žele prestati mokriti u krevet kada dolaze prespavanci, praznici u gostima ili školski izleti. Kada se tako nekakav događaj približi, potaknite dijete da zamisli koliko će se bolje zabaviti i opustiti ako ne bude moralo brinuti o mokrenju u krevet.

Ako nakon svega ovoga nemate uspjeha, a niste ranije posjećivali urologa s djetetom, razmislite o mogućim medicinskim problemima. Vrlo rijetko, djeca čvrsti spavači koji mokre u krevet imaju zdravstveni problem poput:

  • apnea za vrijeme spavanja, što znači zaustavlja disanje ili plitko diše dok spava

  • zatvor

  • infekciju mjehura

  • nisku razinu hormona protiv mokrenja (anti-diuretic hormone ADH)

Svako je dijete različito kao i svaka obitelj. Vi ćete najbolje znati sami ocijeniti kada je vrijeme za što. Ako Vas intuicija vuče da trebate kod urologa, otiđite. Ako mislite da ne trebate ili dobijete potvrdu da je sve uredu, trebate se prihvatiti alarma i izazova koji dolaze s njim. Činjenica jest da je to zahtjevno, ali činjenica je i da funkcionira.

Pogledajte videe kako se postavljaju i koji je princip rada.