Čemu služi antidekubitalni madrac?

Čemu služi antidekubitalni madrac?

Vjerojatno ste gledali jedan od filmova poput francuskog Oscarom nagrađenog "Nedodirljivi" (Intouchable) snimljenog prema istinitom događaju ili "Tu sam pred tobom" (Me befor you) snimljenog prema bestseleru britanske spisateljice Yoyo Moyes u kojima su glavni likovi paraplegičari.

To znači da su u nekom trenutku svoga života stradali u nesreći i ozlijedili kralježnicu te ostali nepokretni izgubivši osjetila od vrata naniže.

Oba filma prikazuju kako je glavnim likovima potrebna profesionalna medicinska njega svakodnevno. S obzirom da su likovi iz filmova prikazani kao izrazito imućne osobe to se ne čini kao problem. Filmovi se dotiču nekih od komplikacija koje su prisutne kod takvih bolesti. Naime, nepokretne ljude stalno treba okretati, masirati da bi cirkulacija funkcionirala i da se ne bi otvorile rane. Filmovi su lijepi i dirljivi, ali su naravno samo filmovi.

Stvarnost je ipak nešto drugačija. Rekla bih čak i tabu tema. U stvarnom životu događa nam se da naši najmiliji obole i padnu u krevet kao nepokretne osobe ovisni o tuđoj njezi. Najčešće se događa posljedicom moždanog udara kada se oduzimaju ekstremiteti i osoba ne može više upravljati svojim dijelovima tijela. Isto kao i bolesnici na smrtnoj postelji te oboljeli od multipleskleroze u jačem stadiju i razne druge vrste bolesti koje čovjeka prikuju za krevet. Neopisivo je teško gledati nekoga svoga kako se muči u toj agoniji nemoći, a još strašnije ako se na tijelu počnu otvarati rane koje su sklone inficiranju.

Ti ljudi su sami po sebi na mukama što su izgubili moć upravljanja vlastitim tijelom i potrebama. Isfrustrirani, žalosni, posramljeni, nesretni, očajni...moglo bi se nabrajati u nedogled.

I mi koji se brinemo o njima nosimo svoj teret na tisuću načina. Malo tko može biti na raspolaganju 24h dnevno, što je normalno. I kada jest, za sve drugo pri ruci, ne može spriječiti rane od zaležanosti. Jer naše tijelo nije napravljeno za ležanje. Cirkulacija mora funkcionirati. Tu nastupa rješenje barem za jedan dio komplikacija.

Suvremena medicina osmislila je pametan i učinkovit način samostalne masaže tijela u vidu antidekubitalnog madraca za nepokretne osobe.

Što to znači?

Madraci na napuhivanje načinjeni su od kvalitetnog debljeg nepropusnog materijala sa razdvojenim komorama u koje se zrak upuhuje i ispuhuje pomoću kompresorske pumpe koja radi tiho. Bit svega je da se komore naizmjenično pune i prazne pa se na taj način događa izmjena presije dijelova tijela koji su na običnom ležaju cijelo vrijeme pod prtiskom.

To je takozvana metoda rada 2:1, a funkcionira tako da se svaka druga komora napuše, dok se preostala polovica komora ispuše, a ciklusi se izmjenjuju svakih 6 do 12 minuta, kako kod kojeg modela madraca. Takav princip rada ritmičnim izmjenama različitog tlaka sprječava produljenu kompresiju krvožilnog sustava. Što znači da pomaže pri liječenju dekubitusa ako je već nastao te preventivno prije same pojave dekubitusa. Taj nadmadrac pruža najveću moguću udobnost pacijentu u dugotrajnoj njezi dekubitusa.

Što je dekubitus?

Dekubitalne ozljede (dekubitusi) nastaju kada nepokretna ili slabo pokretna osoba dugo leži u istom položaju i u točkama pritiska dolazi do prekida cirkulacije.

Terapija na principu 2:1 ritmične izmjene tlaka u zračnim komorama postiže izmjenu pritiska na ležaj. Naizmjenični tlak prilagođava madrac pacijentu i njegovom položaju.

p.s. Za sada nisam doživjela iz prve ruke da se samostalno brinem o nekome svome u takvoj potrebi, neka ne zamjere ništa iz teksta, oni koji jesu. Namjera teksta je pojasniti bit upotrebe antidekubitalnog madraca i omogućiti onima koji brinu o bolesniku i samom bolesniku kvalitetniju skrb bez otvorenih rana na tijelu.