Kako pomoći starijim osobama?

Kako pomoći starijim osobama?

Kako ljudi stare, sve češće im je potrebna pomoć u svakodnevnim zadacima kao što su pripremanje obroka, upravljanje s lijekovima, donošenje odluka o zdravstvenoj skrbi, te nabavci pomagala koja im svakodnevan život mogu učiniti ugodnijim. Potreba za pomoći čini se jednostavnom, no mnogi brizi za svoje ostarjele roditelje pristupaju na način koji se može doživjeti kao kontrola a ne kao podrška. Teško je znati kako pomoći ostarjelim roditeljima bez preuzimanja kontrole, pogotovo zato što stariji nerado traže ili prihvaćaju pomoć drugih, a najčešće ne mogu prihvatiti činjenicu da im je takva pomoć potrebna. Uz to su svjesni da su djeca zaposlena i sama nemaju dovoljno vremena za sebe. Dakle, kako preuzeti odgovornost, a da se roditelji ili drugi stariji članovi zajednice ne osjećaju kao da su potpuno izgubili svoju neovisnost? Kako obaviti posao, a da ne patronizirate ili ih naljutite?

Dok je potpuno prirodno "pokazati" nekome mlađem ili manje upoznatome sa zadatkom, kako nešto napraviti, tako da to učinite umjesto njega, taj pristup nije dobar za skrb starijih. Stariji se mogu naljutiti ili iznervirati kada sami dovršite zadatak umjesto da im samo pružite potporu dok oni sami naprave ono što mogu. Većina starijih roditelja ne želi pomoć svoje odrasle djece. Oni to mogu shvatiti kao ometanje ili zadiranje u privatnost. Nitko ne želi izgubiti kontrolu nad svojim životom, pogotovo netko tko je već zabrinut zbog gubitka neovisnosti. To je jedan od razloga zašto se vrlo malo starijih osoba odlučuje za odlazak u dom za starije. Skupi domovi, duge liste čekanja i strah od neadekvatne skrbi ostali su razlozi.

Prije nego se uključite, razmislite o nekim od pitanja na koja samo vi možete imati odgovor:

  • Živite li dovoljno blizu da ih posjećujete onoliko često koliko je potrebno?
  • Biste li htjeli živjeti s njima, bilo u njihovoj ili svojoj kući?
  • Dopušta li vam vaše osobno zdravlje da se fizički brinete za nekoga?
  • Imate li odnos koji vam omogućuje da provodite puno vremena zajedno bez stvaranja negativnih osjećaja s obje strane?
  • Imate li osobnost i dovoljno strpljenja za pružanje vrste njege koja im je potrebna?
  • Jeste li spremni naučiti kako pružiti tu njegu?

Pripremite se prije nego "uskočite".
Prikupite činjenice tako da provjerite sve znakove da starija osoba treba pomoć, te s poštovanjem prikupite informacije i od drugih u njihovom okruženju.
Sagledajte situaciju iz perspektive vaših roditelja kako biste mogli razumjeti kako je oni vide i što im je važno, prije nego što ih pokušate natjerati da unesu promjene. Tijekom ovih početnih razgovora nemojte ni razmišljati o tome da ih navedete da shvate, slože se ili prihvate ono što se događa.
Ukoliko uistinu postoje problemi s pamćenjem, opasnost od pada i ostalih ozljeda te općenito smanjenje neovisnosti starijih osoba, saznajte kako se pravilno medicinski skrbiti za takve osobe.
Na temelju prikupljenih informacija, trenutne situacije i prioritetima vas i vaših roditelja, napravite djelotvoran plan pomoći vašim ostarjelim roditeljima. Svaka obitelj je različita, no najvažnije je napraviti liječničku procjenu (i/ili dijagnozu) i rješiti pitanje sigurnosti i skrbi. Povežite se s roditeljem, pomognite im da prihvate barem neke promjene i omogućite im da oni izaberu kada i kakvu pomoć žele. Sve dok nisu u neposrednoj životnoj opasnosti, ne forsirajte promjene prebrzo. Možda ćete htjeti početi s manje nametljivim pristupima i povećavati razinu pomoći u hodu.

Opasnosti u kući s vremenom se povećavaju, a samim time raste i mogućnost da se starije osobe ozljede, spotaknu ili padnu. Sprječavanje padova uvelike će pomoći vašem roditelju što duže ostati neovisnim.
Jednostavne prepravke ili nadogradnje uključuju:

  • pobrinite se da svi podovi i prostori gdje se hoda budu bez nereda, kablova ili tepiha
  • postavite rukohvate, povišenja za toalet, stolce za tuširanje u kupaonici
  • promijenite svjetla kako bi sve sobe bile svijetle, a prekidači lako dostupni
  • osigurati da svi uređaji dobro rade i da su na dohvat ruke
  • minimizirajte potrebe za korištenjem stepenica, a ako ih nemaju dodajte ograde za stepenice
  • nabavite hvataljke i pomagala za obuvanje jer saginjanje predstavlja problem
  • nabavite hodalicu koja starijim osobama pomaže pri hodanju po kući (Pročitajte više o hodalicama i rolatorima ovdje)
  • osigurajte da jednostavno i brzo može pozvati pomoć ili ostane u kontaktu s obitelji i prijateljima

Ako postoje srčane bolesti, tlakomjer je nužan za svakodnevno mjerenje krvnog tlaka i otkucaja. Starijim osobama preporuča se tlakomjer na nadlakticu budući on kod njih daje preciznije rezultate (Saznajte više o tlakomjeru ovdje). Postoje li bolesti pluća poput KOPB-a pomoć osobama sa niskom razinom kisika u krvi je koncentrator kisika (Pročitajte više o njemu ovdje). Ako je pak osoba koja treba skrb nepokretna razmislite o što bržoj nabavci antidekubitalnog madraca (Saznajte više o njemu). Više o njezi nepokretnih ili slabije pokretnih osoba saznajte ovdje).

Iskustvo nam govori da će velika većina starijih osoba radije poslušati savjet nas kao trgovca nego svoju djecu, iako najčešće kažemo gotovo isto. Predlažemo da svratite do našeg dućana i na licu mjesta pogledate pomagalo koje vam je potrebno, a mi ćemo znati odabrati ono koje je najkorisnije i pronaći način da im pojasnimo zbog čega im je ono nužno.