Činjenice o mokrenju u krevet

Činjenice o mokrenju u krevet

Imati dijete koje mokri u krevet izaziva nevjerojatnu količinu frustracije, uzrujanosti i brige. Nije važno u kojoj dobi dijete bilo. To je definitivno tabu tema. Potpuno neprihvatljivo među onima koji to nisu doživjeli. Osuda i nerazumijevanje glavna su reakcija. Prijatelji, čak i rodbina skloni su ismijavanju, iščuđavanju i čak gađenju. Odmah se postavlja teza da "s djetetom nešto nije u redu". Kako roditeljima, tako i djeci to izaziva sram i osjećaj manje vrijednosti. O tome se ne govori stoga se i ne zna zapravo točan broj onih koji se bore s time.

Sljedeća prepreka na koju se nailazi je neznanje odakle krenuti u rješavanju mokrenja u krevet. Da li se obratiti liječniku za pomoć, da li je fizičke prirode i zašto se to uopće događa.

Nakon iskustva iz prve ruke i istraživanja u šumi informacija, iskustvenih priča drugih roditelja, sumnji s kojim razlogom se neko rješenje nudi i što je najbolje za moje dijete, došli smo do važnih saznanja koja su nam olakšala put u rješavanju tog problema i poštedjela nas još većeg stresa na tom putu.

Ako Vam je netko rekao ili sami sumnjate da nešto nije u redu s djetetom koje mokri u krevet, nije istina. Mokrenje u krevet jedan je od najčešćih pedijatrijskih zdravstvenih problema.

Pogađa između 15 i 20% petogodišnjaka, 6 do 8% osmogodišnjaka te 1 do 2% petnaestogodišnjaka i starijih.

Studije pokazuju da 15% djece godišnje preraste taj problem.

Tek kada se dijete približi punih 6 godina postaje svjesno ozbiljnosti svoga problema, muči ga i spremno ga je rješavati u suradnji s roditeljima. Ako je dijete spremno i želi izliječiti svoj problem tada trebate s njim razgovarati o tom procesu.

Vjerujte da je vrlo malenom broju slučajeva mokrenje u krevet posljedica fizičke prirode npr. premalog mjehura ili neurološkog defekta. No to ćete znati prepoznati prema dnevnoj učestalosti odlaska na zahod koliki je kapacitet mjehura Vašeg djeteta.

Netko Vam je sigurno rekao da su djeca koja mokre u krevet lijena. Nije istina. Stručna informacija koja pomaže razumjeti zašto se sve to događa može poštedjeti roditelje tolikog stresa i uzrujanosti i koja nas je prosvijetlila je sljedeća:

Noćna enureza najčešće je posljedica nepotpunog razvoja veze između refleksa mjehura i mozga, ponekad još i uz nedostatak proizvodnje i ADH hormona (anti-diuretic hormone) po noći. Rezultat toga je da djeca nastavljaju proizvoditi veću količinu urina za vrijeme sna, a njihov mjehur ne šalje signal u mozak za buđenje kad je mjehur pun i treba pražnjenje. Tako kad se mjehur prepuni pražnjenje kreće automatski. Dijete nije lijeno, jednostavno ne dobiva signal za buđenje.

Trebate znati i to da je mokrenje u krevet genetski nasljedno. Ako je jedan od roditelja mokrio u krevet u djetinjstvu, šanse su 40% da će dijete imati isti problem. Ako su oba roditelja mokrila u krevet, tada su šanse 70%. Pa čak ako i preskoči jednu generaciju gdje roditelji nisu imali taj problem, nema garancije da djeca neće mokriti u krevet kada postoji povijest bolesti kod baka i djedova.

Dijete ima čvst san pa se ne može probuditi mokriti na vrijeme. Nije istina. Duboki san imaju i oni koji mokre i oni koji ne mokre u krevet. Prema tome, nije uzrok mokrenju u krevet, ali može usporavati i otežavati proces izlječenja jer se dijete ne može probuditi glasnom bukom alarma. U tom slučaju uz alarm treba uključiti i druge opcije buđenja djeteta. (O tome više uskoro na našem sljedećem blogu.)

Istina je da su dečki češće pogođeni problemom mokrenja u krevet od djevojčica.
Istraživanja ukazuju na to da enureza prevladava kod 7-20% dječaka i svega 3% kod djevojčica u dobi od 5 do 7 godina starosti.
Uobičajeno je da dečki kasnije svladavaju trening skidanja s pelena od djevojčica, tako da se ista stvar događa i s tim da ostanu suhi preko noći. U dobi od 10 godina i dalje je 3% dječaka, a 2% djevojčica koji mokre u krevet.
Dečki su češće pogođeni, ali nisu ni djevojčice imune na ovaj problem.

Sigurno Vam govore na sve strane smanjite količine vode koju djeca piju prije spavanja pa ćete tako spriječiti mokrenje u krevet. To nije baš u potpunosti točno.
Iako je istina da izostanak pijenja jedno dva sata prije spavanja može umanjiti mokrenje u krevet, ono mu nije uzrok. Preporučuje se da se djeci koja mokre u krevet ograniči unos tekućine, ali i svoj djeci konzumiranje zaslađenih i energetskih pića prije spavanja, što samo za sebe neće riješiti problem. Ako se utvrdi da je dječji mjehur manje zapremine tada program pijenja vode u većim količinama tijekom dana uz trening djeteta da s odgodom (prvo od po nekoliko minuta pa s napretkom iz tjedna u tjedan do 15, a zatim 30 minuta) odlazi na pražnjenje, može se "rastezanjem" povećati kapacitet mjehura. No i dalje to neće izliječiti mokrenje u krevet, ali može pomoći da se mokrenje u krevet prorijedi zbog brzine punjenja mjehura. Ali sam problem sazrijevanja veze između mozga i mjehura samo odgađate.

"Kazna je najbolji lijek."
Kažnjavanje djece za mokrenje u krevet kada oni nemaju kontrole nad time štetno je i ponižavajuće. Može dovesti do niskog samopoštovanja i vodi ka drugim problematičnim oblicima ponašanja. Učenje djece da preuzmu odgovornost za posljedice svoga mokrenja u krevet kao što su ustajanje i pomoć pri mijenjanju suhe posteljine te odnošenje mokrog rublja u koš za pranje, daje im stupanj kontrole nad situacijom i daje im osjećaj kako doprinose rješavanju situacije, umjesto da se se osjećaju kao problem.

Morate znati i to da uzimanje propisanih lijekova neće riješiti stvar. Tretmani lijekovima su skupi i nose sa sobom razne popratne pojave. A lijekovi ne liječe mokrenje trajno, kad se prestanu uzimati, mokrenje se obično vrati zato što su to hormoni koji smanjuju lučenje urina tijekom noći. Kada ih se ne uzima problem se vraća.

Buđenje djeteta za odlazak na zahod tijekom noći neće zaustaviti mokrenje u krevet. Podizanje ili buđenje djece usred sna zbog odlaska na zahod može dovesti do frustracije i sukoba, pogotovo ako dijete ne osjeća potrebu odlaska na toalet. Bilo kakav pokušaj prisile djece da odu na wc prije ili za vrijeme spavanja neće donijeti nikakvo poboljšanje u kontroli mjehura, naprotiv, odgađa osjećaj punog mjehura i svijest djeteta za to.

Djeca prerastu mokrenje u krevet. Istina je. Ako ste jedan od sretnika, dijete će u dobi od oko 6 godina ili u kasnijim godinama prerasti taj problem tako što će mu veza između mozga i mjehura sazreti te će se najnormalnije buditi usred noći kad se mjehur napuni. Znanstvena istraživanja pokazuju kako godišnje 15% djece koja mokre u krevet preraste taj problem. No kroz to vrijeme mokrenje u krevet može izazvati konstantno nezadovoljstvo i stres u čitavoj obitelji. Poremećaj obiteljske rutine je zagarantiran kao i količina kućanskih poslova nužnih kako bi se dijete održavalo suhim i čistim.

Nakon što smo apsorbirali, dubinski razumjeli i prihvatili te činjenice dali smo se u avanturu s alarmom za rješavanje mokrenja u krevetu.

Dri Sleeper™ je jedinstven patent na svjetskom tržištu i jedini patent koji zaista pomaže kod rješavanja problema mokrenja u krevet jer funkcionira na principu uvjetovanog refleksa ili tzv. Pavlovljevog refleksa. Objašnjenje leži u bihevioralističkoj teoriji. Svaki refleks ili događaj uključuje podražaj koji nazivamo stimulus i reakciju na njega ili odgovor. U ovom slučaju podražaj je oglašavanje alarma svaki put kada osjeti vlagu, a odgovor budnost dijeta. Nakon uzastopnog ponavljanja nekoliko tjedana tog postupka, na temelju alarmiranja svaki put kada se mjehur počne automatski prazniti i budi dijete, dijete povezuje buđenje s punim mjehurom i problem je riješen.

Siguran režim liječenja uz DRI Sleeper®s minimalnim popratnim posljedicama preporučuje se tek kada je dijete dovoljno odraslo, spremno i svjesno se želi izliječiti od mokrenja u krevet.

Ponekad liječenje može potrajati više tjedana do nekoliko mjeseci, ali kako profesor Hjalmas iz Švedske, vodeći pedijatrijski medicinski stručnjak u rješavanju problema mokrenja u krevet, kaže: "To je jedina potvrđena metoda koja liječi problem mokrenja u krevet."
Propisuju ga i hrvatski urolozi.

P.S. Ono što nam je olakšalo taj proces su gaćice pelene u koje smo stavljali alarm, svejedno je reagirao na svaku kap, a mi smo se poštedjeli mijenjanja posteljine svaku noć ili 2x u po noći, pranja i sušenja popluna, posteljine i pidžama.

Pogledajte videe kako se postavljaju i koji je princip rada.