Zašto se isplati posjedovati vlastiti TENS uređaj?

Zašto se isplati posjedovati vlastiti TENS uređaj?

Ljetos negdje u šestom mjesecu za godišnjicu braka odlučila sam mužu pokloniti možda malo neobičan poklon. S obzirom da njega ne vesele materijalni pokloni kao mene, a da ga jedno 5 godina boli rame i ništa nije poduzeo za rješavanje boli, željela sam da ode na pregled i pokuša naći rješenje. Odlučila sam istražiti koja se poliklinika bavi takvim stvarima kao ligamenti, tetive i dogovorila termin gdje se, eto, i naši srebrni nogometaši oporavljaju. Ustanova mi je zvučala ozbiljno i konkretno, u smislu da znaju što rade.

Gospodin muž je pristao, otišao na pregled i snimanja te na konačnu dijagnozu i preporuku liječenja koja je glasila da treba TENS terapiju.

Ja sam iskeširala ušteđevinu otprilike prosječne hrvatske plaće i nisam znala bih li plakala ili se smijala. U jednu ruku, bila sam sretna što imamo dijagnozu i što nije ništa dramatično, rješava se uz malo vježbe i ojačavanje mišića koji su povezani na tom dijelu te debljim jastukom za spavanje. A TENS uređaj imamo u kući preko 10 godina. Je li zaista bilo potrebno platiti taj silan novac da mi netko kaže kako imamo doma sve što nam treba? I dalje ne znam odgovor na to pitanje. Međutim nešto sam naučila i to želim podijeliti s Vama, a to je da je TENS aparat imati doma neprocjenjivo, točnije procjenjivo, u svakom slučaju mnogostruko isplativije od skupocjenih pregleda i k tomu još odlazaka na njihove terapije uz dodatne troškove. Imati svoj TENS uređaj znači da se svakodnevno doslovno satima možete tretirati. Muž je znao nositi uređaj na posao ispod odjeće s elektorodama kad bi ga uhvatilo u leđima i stvarno mu je pomagalo. TENS ima široku primjenu kod raznih vrsta bolova. A najnovije otkriće mi je da se koristi pri porodu jer preusmjerava bol, odnosno na neki način imaju kontrolu nad porođajnom boli koju izazivaju trudovi i porod je puno lakši, pišu žene iz vlastitog iskustva.

Oni koji su boravili u toplicama i posjećivali razne fizikalne terapije, znat će što je TENS, ali možda im je novost da je dostupan u maloprodaji.

Vjerujem će Vas zanimati da je T.E.N.S. akronim od engleskog izraza Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation, što je na hrvatskom električna stimulacija živaca preko kože.
Osnovna namijena TENS terapije je olakšavanje boli interferencijom živčanih impulsa između receptora za bol i središnjeg živčanog sustava, a TENS uređaji se još mogu koristiti i za masažu i vježbanje mišića. Drugačije rečeno ublažava bolove u mišićima i zglobovima, pomaže kod neuralgije i neuroparalize, služi i za rehabilitaciju mišića. Stimulira mišiće kod osoba koje su nepokretne i stvara nehotičnu kontrakciju mišića što je vrijedan tretman za sebe. 

O TENS uređajima – medicinska pozadina

TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation, električna neurostimulacija kroz kožu) daje dobre rezultate u liječenju akutne i kronične boli različitih uzroka. Klinički je dokazan i svaki ga dan koriste fizioterapeuti, njegovatelji i vrhunski sportaši diljem svijeta. Visokofrekventni TENS aktivira mehanizme živčanog sustava koji inhibiraju bol. Električni impulsi iz elektroda koje se postavljaju na kožu na ili blizu bolnog područja stimuliraju živce i blokiraju signale boli koji putuju prema mozgu te pacijent ne osjeća bol. Niskofrekventni TENS stimulira otpuštanje endorfina – prirodnog sredstva protiv boli u ljudskom tijelu. TENS je sigurna metoda liječenja koja ne uzrokuje nikakve nuspojave u usporedbi s lijekovima i drugim metodama ublažavanja boli. Može se koristiti kao jedina metoda liječenja, ali predstavlja i vrijednu dopunu drugim farmakološkim i/ili fizičkim tretmanima. TENS ne može uvijek izliječiti uzrok boli. Ako bol ne prestaje, zatražite savjet od liječnika. 

Kako TENS kontrolira bol?

Uređaj ublažava bol na dva načina. Prvi način zove se “kontrola prolaska boli”. Kada je tijelo ozlijeđeno, impulsi boli i drugi impulsi koji ne prenose bol putuju živčanim sustavom do mozga. Ti impulsi putuju kroz završetke živaca prema aferentnim živcima koji se nalaze dublje te zatim prema kralježničnoj moždini i mozgu. Na tom putu postoji više područja koja se nazivaju “vratima” i određuju koji impulsi će doprijeti do mozga. “Vrata” sprječavaju mozak da primi previše informacija u vrlo kratkom vremenu. Budući da isti živac ne može prenositi impuls boli i impuls koji ne prenosi bol u isto vrijeme, onaj jači impuls koji ne prenosi bol, a kojeg proizvodi uređaj,“kontrolira prolazak boli”.

Druga metoda kontrole boli je metoda otpuštanja endorfina. Uređaj se može podesiti na način da potiče endorfine - prirodno sredstvo kojim organizam ublažava bol. Ti spojevi djeluju na receptore i blokiraju percepciju boli na sličan način kako to čini lijek morfij, ali bez nuspojava koje taj lijek izaziva. Bez obzira na to koja metoda kontrole boli se primjenjuje, dokazano je da je ovaj uređaj koristan u tretiranju boli.

Kako se postavlja TENS?

Četiri ili dva jastučića (elektrode) lijepe se tako da obuhvate bolno mjesto.

Neki od primjera su na fotografiji:

Prije nego što se postave elektrode, koža treba biti čista i suha na mjestu na koje će se pričvrstiti elektrode. Važno je da dobro prijanjaju na kožu. Ako se održavaju čistima elektrode i ne zamaste se od kože ili krema duže traju. Nakon nekog vremena, može im se produžiti rok trajanja tako da se navlaže blago vodom prilikom postavljanja na tijelo.

Uređaj se upali (poput daljinskog za tv) i kreće "žarenje" na mjestu na kojem su elektrode. Zatim se pojačava (na plus, kao glasnoća na tv-u) prema vlastitoj želji i izdržljivosti, onoliko koliko je ugodno, a ta se razina s vremenom podiže, kako se tijelo navikava na jačinu struje.

Sve u svemu, ogormne su prednosti ovaj uređaj imati u kući. Osobe koje često hvata bol u križima ili vratu, ako nemaju već u osobnoj ljekarni, topla preporuka je neka nabave.

I legendarna hrvatska voditeljica Karmela Vukov-Colić koristi ovaj TENS.