Zašto da nabavim dizalicu za pacijenta?

Zašto da nabavim dizalicu za pacijenta?

Njegovatelji nepokretnih osoba potvrđuju da je iznimno teško premještati osobu čije je tijelo opušteno pa higijena bolesnika, presvlačenje posteljine i slične radnje predstavljaju veliki problem te mogu dovesti do ozljeda i kod samih njegovatelja. Dizalice za pacijente su tu da biste si olakšali svakodnevnu njegu bolesnika i zaštitili nepokretne pacijente kao i same njegovatelje od ozljeda. To je pomagalo koje omogućuje premještanje pacijenata na kućnoj zdravstvenoj njezi, u bolnicama i staračkim domovima između kreveta i stolice ili drugih sličnih mjesta za odmor, korištenjem električne ili hidrauličke energije. Dok se dizajn dizala za pacijente razlikuje od proizvođača do proizvođača, osnovne dijelovi uključuju bazu, jarbol (okomita šipka koja se uklapa u bazu), granu (šipka koja se proteže iznad pacijenta), šipku za širenje (koja visi s grane), ormu (pričvršćena na šipku za širenje, dizajnirana za držanje pacijenta) i niz kopči i/ili remenja (koji pričvršćuju ormu).

Razmišljate li o investiranju u dizalicu za pacijente, važno je znati činjenice. Evo nekih često postavljanih pitanja o dizalicama za pacijente za kućnu upotrebu.

Koje su neke od namjena za podizanje pacijenata?

Dizalice za pacijente vrlo su svestrana u primjeni. Obično omogućuju premještanje pacijenata između površina kao što su kreveti, invalidska kolica, komode, kade ili druga mjesta u kući. Koriste električnu ili hidrauličku energiju za sigurno podizanje pacijenata s ograničenom pokretljivošću i udobnog premještanja na drugu poziciju.

Koje su glavne prednosti dizanja dizalicom za pacijente?

Dizalica za podizanje pacijenta ima značajne prednosti i za pacijente i za njegovatelje. Omogućuje podizanje i premještanje težih pacijenata bez stresa na pacijenta ili njegovatelja. Također smanjuje broj osoba potrebnih za pomoć u tipičnom transferu. Uvelike smanjuje mogućnost ortopedskih ozljeda i za pacijenta i za njegovatelja.

Postoje li rizici povezani s korištenjem dizala za pacijente?

Ako se koriste prema uputama dizalice su potpuno sigurne. Uvijek prvo pročitajte upute za korištenje koje dolaze s vašim liftom za pacijente kao i ormom za podizanje, a ako imate pitanja ili nedoumica, obratite se svom liječniku, njegovatelju ili dobavljaču dizala.

Da li dizalica treba puno mjesta za kretanje?

Dužina dizalice je 126,5 cm, a širina od 64 do 120, ovisno o tome je li baza skupljena ili raširena. Dizalica ima kotačiće koji se okreću u svim smjerovima što pomaže u minimaliziranju radijusa okretanja. Osim minimalnog prostora za okretanje, da bi vam dizalica uopće bila od koristi krevet ne smije imati stranice do poda već mora biti na nogama. Razlog tome je što prednji dio baze mora doći ispod kreveta kako biste sa granom mogli doći iznad pacijenta.

Da li je teško podizati pacijenta hidrauličnom dizalicom?

Hidraulična dizalica je napravljena tako da radnju podizanja može napraviti bilo koja odrasla osoba.

Koliko osoba je potrebno za uporabu lifta?

Za sve radnje na liftu, od podizanja i spuštanja do okretanja ili kretanja dovoljna je jedna osoba. Svakako je lakše ako imate još jednu osobu koja će asistirati, ali nije nužno.

Da li uz dizalicu dolazi i orma?

Da, uz dizalicu dolazi standardna orma za podizanje pacijenata. Ukoliko želite postoje i drugi tipovi ormi; toaletna orma (za lakše obavljanje nužde iznad toaleta) i orma za ustajanje (pomaže pri podizanju pacijenta u uspravan položaj).

Može li se dizalica koristiti i za prijevoz pacijenta?

Ukoliko Vam to raspored prostorija u stanu i širina vrata dopuštaju moguće je prevesti pacijenta na dizalici na primjer iz spavaće sobe u kupaonicu i nazad.

Možete li objasniti jedan primjer radnje premještanja osobe?

Dizalica se najčešće koristi za premještanje pacijenta iz kreveta u kolica i obrnuto. Da biste premjestili osobu iz kreveta u kolica podmetnite ormu ispod bolesnika, tako da ga okrenete na bok, podmetnete ormu i spustite ga nazad na ormu. Sada privucite dizalicu krevetu tako da prednji dio baze dizalice podvučete ispod kreveta. Grana dizalice mora biti iznad pacijenta. Zakočite dizalicu kočnicama na zadnjim kotačima. Spustite granu na poziciju na koju bez problema možete zakačiti remenje orme na šipku za širenje. Kada ste namjestili ormu na dizalicu polako podignete osobu. Otpustite kočnicu i pomaknite dizalicu ispod kolica. Zakočite dizalicu i namjestite kolica ispod osobe te je polagano spustite u kolica. Otkačite remenje sa dizalice.